“Latijn is een soort puzzeltje“
Grieks en Latijn zijn oude talen die je kunt leren op het gymnasium. Hoewel de talen niet meer worden gesproken, is het toch heel nuttig om ze te leren. Hoe zit dat eigenlijk? Wat heb je aan Grieks en Latijn en hoe moeilijk is het?
Het klinkt echt Latijns
‘Mijn favoriete zinnetje in het Latijn is: rex servum vocat. Het betekent: de koning roept de slaaf. Je kunt het ook omdraaien, dan krijg je servus regem vocat. Nu staat er: de slaaf roept koning. Dat ik het zo leuk vind, is denk ik omdat het een van de eerste zinnetjes was in het verhaal van de rivier.
Spannende mythen
In de brugklas kregen we een kennismaking met oude talen: Latijn en Grieks. De eerste les Latijn ging over het verhaal Flumen, dat betekent de rivier. Het is een bekende mythe over twee jongens, Romulus en Remus. Zij belanden in de rivier de Tiber en worden gevonden door de wolf Lupa. Lupa brengt de jongens groot en vervolgens sticht Romulus op die plaats bij de rivier de stad Rome. Je leert bij Grieks en Latijn niet alleen de taal, maar ook veel over de cultuur. Dat zijn vaak spannende en soms ook vreemde verhalen.
Medische wereld
Wat ik heel leuk vind aan deze talen, is dat het eigenlijk een soort puzzeltje is. Je probeert met een groepje leerlingen de tekst te vertalen en zo ontdek je samen wat het verhaal is. Natuurlijk leer je ook veel woorden kennen. En dat is handig. Veel woorden in onze taal, maar ook in het Engels, Duits en Frans bijvoorbeeld, kun je herleiden als je Latijn en Grieks kent. Ik wil later graag iets doen met biologie en scheikunde. Ik zou wel medicijnen willen maken. In de medische wereld zal deze kennis van woorden dan ook goed van pas komen.
Nieuwsgierig type
Ik ben een erg nieuwsgierig type. Op het vwo kan ik alles vragen en dat vind ik heel fijn. Want er zitten heel veel nieuwsgierige kinderen in de klas, die doen dat ook allemaal. We hebben ook een heel leuke klas. Het is de klas die de school leuk maakt, want als je naar school gaat zie je je vrienden. Ik heb nu ook echt mijn draai gevonden in de klas, ik voel me echt thuis.’