Meer over de brugklas

Naar de middelbare school!

Wanneer je in groep 8 zit, begint voor jou binnenkort een nieuw avontuur: je gaat naar de middelbare school. Ben jij iemand die graag zelf keuzes maakt en actief leert? Op het Almende College kan het! We zijn een school voor basis-en kadergericht onderwijs, mavo, havo en vwo. Je leert wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.

We zijn een school die midden in de wereld staat: we kennen de regio op ons duimpje en werken veel samen met de omgeving. Dus ben jij iemand die graag veel wil leren, kom dan zeker met ons kennismaken!

Een school waar je je thuisvoelt

School is meer dan leren, je moet het er ook naar je zin hebben. De school ligt op een prachtige plek in Silvolde. Onze locaties hebben mooie vaklokalen en ruimtes waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Rondom de school is er volop ruimte om buiten te zijn en, als je dat wilt, te voetballen of te tafeltennissen.

Actief en bruisend

Je kunt bij ons op school meedoen aan allerlei activiteiten die school nog leuker maken en waardoor je je ook als persoon ontwikkelt. Een greep uit de mogelijkheden: ben jij een podiumdier, dan kun je meedoen aan culturele activiteiten zoals het muziekfestival Viva Almenda en schooltoneel. Ook kun je je sportieve kant laten zien door mee te doen aan de Almende sporttoernooien of Olympic Moves. We zijn betrokken bij de maatschappij en doen bijvoorbeeld actief mee aan Paarse Vrijdag.  Ook kun je EHBO-lessen volgen. En last but not least: we houden van feestjes! Dus als er wat te vieren is, zijn wij van de partij.

Wennen aan een nieuwe school

De brugklas is een spannende en energieke tijd waarin je veel leert. Om goed van groep 8 naar de middelbare school over te stappen maak je vóór de zomervakantie al kennis met je nieuwe klasgenoten en je mentor. Ook de eerste weken van het schooljaar staan in het teken van elkaar leren kennen en met elkaar een klas vormen. Want als dat lukt, dan ondersteunt dat het leren. En wanneer je in een klas met plezier leert, leer je gemotiveerder en kom je verder. Om die reden stappen we na een paar weken met alle brugklassers op de fiets en gaan we twee dagen op kamp.

Leren leren

We besteden in de brugklas veel tijd aan het leren leren, sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. In de mentorlessen leer je hoe je een leertaak het beste kunt oppakken en hoe je zelf een planning kunt maken. Ook geven we je tijd en ruimte om te wennen aan het nieuwe systeem. Zo tellen we onvoldoendes in de eerste periode niet mee, maar krijg je de kans om het opnieuw te proberen. Hierdoor leer je wat voor jou een goede manier van leren is en wat je kunt doen als je iets moeilijk vindt. We dagen je uit om je grenzen te verleggen en uitdagingen aan te gaan. We stimuleren je positief om het nog een keer te proberen. ‘Je kunt het!’ is het uitgangspunt. Daardoor krijg je steeds meer zelfvertrouwen.

Coachend mentoraat

Regelmatig heb je een coachgesprek met je mentor over hoe het gaat op school. Je mentor luistert goed naar je en helpt je zelf antwoorden op je vragen te zoeken en te vinden. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van adviezen van je vakdocenten, waardoor je nieuwe doelen kunt stellen. Samen maak je ook keuzes voor de invulling van de flexuren en andere keuzemomenten. Naarmate je ouder wordt, verwachten we dat je steeds meer zelfredzaam wordt en steeds meer initiatief neemt. Regelmatig vindt er een gesprek plaats tussen jou, je ouders/verzorgers en je mentor.

Verschillende soorten brugklassen

Je start in een brugklas die past bij je leerresultaten en het advies van de basisschool. We hebben een tweejarige brugperiode. Dit biedt je tijd en ruimte om je verder te ontwikkelen. Wanneer je in een gemengde brugklas komt, zoals basis/kader, mavo/havo of havo/vwo betekent dit dat na twee jaar de definitieve keuze wordt gemaakt.