Havo/vwo, samen kijken we wat het beste bij je past

Onderbouw havo/vwo

We vinden het belangrijk dat je met plezier naar school gaat. Want als je met plezier leert, leer je gemotiveerder en kom je verder! Omdat iedereen anders is, bieden we je ruimte om zelf invloed te hebben op wat, hoe en in welk tempo je leert. Tijdens de flexuren kies je voor wat bij je past: extra uitleg, ondersteuning of juist verdieping en extra uitdaging.

Stromingen

Alle leerlingen van de onderbouw havo/vwo doen het programma ‘Stromingen’. Er zijn vier stromingen:

  • Internationaliseren;

  • Kunst en Cultuur;

  • Sport en Gezondheid;

  • Technasium.

Je maakt eerst kennis met alle vier de stromingen en daarna kies je voor een ervan.

Gymnasium

Wanneer je voor het gymnasium kiest, krijg je dezelfde vakken als op het vwo en daarnaast ook Latijn en Grieks. Je leert deze talen en je verdiept je ook in literatuur, filosofie, theater en architectuur van de oudheid. Wanneer je een brede interesse hebt, nieuwsgierig bent en echt wat extra uitdaging aankunt, dan is het gymnasium iets voor jou. In de brugklas start je met het vak Latijn en vanaf de tweede krijg je ook Grieks. Wanneer je de vakken Grieks en/of Latijn als examenvak afrondt, ontvang je een gymnasiumdiploma.

Profielkeuze

In leerjaar 3 word je voorbereid op het leren in de bovenbouw. Ook kies je dan een van de profielen voor de bovenbouw:

  • Economie en Maatschappij;

  • Cultuur en Maatschappij;

  • Natuur en Gezondheid;

  • Natuur en Techniek.

Bovenbouw havo/vwo

Vanaf leerjaar 4 begint de examenfase. De flexuren bieden je dan ruimte om wat meer lesuren in een bepaald vak te volgen of juist een extra examenvak te doen. Ook in de bovenbouw kun je kiezen uit het luxeflex-programma en je verdiepen en verbreden in een onderwerp dat jou aanspreekt. Je doet in de bovenbouw ook je maatschappelijke oriëntatie, waarbij je aan de slag gaat met vraagstukken in de wereld om je heen, en leert in de praktijk.

Profielwerkstuk

Een belangrijk, verplicht, onderdeel van het examen is het profielwerkstuk. Je voert een onderzoek uit naar een vraagstuk dat voor jou betekenisvol is. Hierdoor leer je onderzoeken, kritisch denken, presenteren en andere (academische) vaardigheden die je nodig hebt in het hbo en op de universiteit.

Cambridge Engels

In het examenjaar kun je op het Almende College op twee niveaus deelnemen aan het Cambridge-examen Engels: het B2 First Certificate in English en het C1 of C2 Certificate in Advanced English. Deze diploma’s hebben een meerwaarde ten opzichte van het havo- of vwo-diploma. Ze worden internationaal erkend door bedrijven, hogescholen en universiteiten in diverse landen waaronder Groot-Brittannië en Amerika. Ze vergroten je kansen op de arbeidsmarkt.