Wat leer je op het gymnasium?

In de brugklas maak je kennis met de cultuur van de Oudheid en de taal van de Romeinen. Je leert over de geschiedenis van de oude Grieken en de Romeinen en vooral ook over hun mythes en de godenwereld. Misschien ken je al wel wat Griekse en Romeinse goden?

In de tweede klas begin je echt met het gymnasium en ga je flink aan de slag met Latijn. Je leert woordjes, grammatica, vertalen. Je leert hoe Rome is ontstaan en over de gebruiken van de Romeinen, hoe ze leefden, hoe hun samenleving in elkaar stak en wat ze in hun vrije tijd deden. Na een half jaar leer je er ook Grieks bij, dan moet je weer helemaal op nieuw leren lezen! De Grieken hadden namelijk een heel ander alfabet dan wij. Dat klinkt heel moeilijk en het ziet er heel geleerd uit, maar na drie weken oefenen kun je prima Grieks lezen. Omdat de meeste mythologie van de Romeinen afkomstig is van de Grieken, krijg je juist bij Grieks nog veel meer te horen over mythologie, naast natuurlijk cultuur en geschiedenis.

In de derde klas ga je op dezelfde manier verder als in de tweede klas. In de loop van de derde klas maak je een keuze voor de laatste drie jaar op school: ga je verder met Grieks, Latijn, Grieks en Latijn of geen van beiden.

In de bovenbouw ken je voldoende Grieks en / of Latijn om teksten van echte Romeinen en Grieken te lezen. Kun je nagaan hoe bijzonder dat is, dat je letterlijk de woorden leest die twee- à drieduizend jaar geleden geschreven zijn! Het is dan alsof je in een tijdmachine gestapt bent en luistert naar een gesprek tussen de grondleggers van onze cultuur. Door je klassieke vorming tijdens de zes jaar van het Gymnasium leer je kritisch vanuit verschillende perspectieven denken. Je ontwikkelt een open kijk op de wereld doordat je op school en daarbuiten bezig bent geweest met  sociale, culturele en maatschappelijke vraagstukken.

Voor wie is het gymnasium een goede plek?

Vind jij het leuk je te verdiepen in  de oudheid, de mythen en verhalen, de geschiedenis, de  talen? Vind jij het leuk om te puzzelen en oplossingen te vinden, naar een museum te gaan, of misschien (computer-)spelletjes te spelen die in de Oudheid spelen? Vind je Asterix leuk en Percy Jackson en zit jij boordevol nieuwsgierig vragen? Dit zijn allemaal goede redenen om eens een kijkje te nemen op ons gymnasium!